söndag 28 februari 2010

Om vi skulle ta och räkna lite.

Vi har nu hört alla melodifestivalens bidrag.
Vi vet alla vilka som gått direkt till final(Anna Bergendahl och Peter Jöback) och vi har hunnit bli skrämda över spelbolagens odds och börjat rita upp scenariot om att historien 2007 skulle upprepa sig(Då Magnus Carlsson blev slagen i deltävlingen av nykomlingen Måns Zelmerlöf).

Du förstår, för mig är den här tävlingen vad fotbollsVM är för sportfantaster. Det är årets viktigaste tävling och den varar i sex veckor. Sedan en vecka till. Och vem är det som vill byta kanal och se någon som heter "Kalla" åka skidor?

Vissa låtar har varit dåliga, och det har varit bra låtar. Jag vet inte vem som vinner.

Men om vi ska se på statistiken. Eller oddsen.
Än så länge är chansen 75% att det blir en kille som sjunger en sololåt.
Det är också 75% chans att det blir någon/några som är född på 80-talet eller senare.
Och 50% är chansen att det blir en ballad.
37,5% är idolare.


Men dessa siffror BEHÖVER lyckligtvis inte betyda att det i Globen väljs en kille från idol som sjunger en ballad.
Tack och lov, då skulle det nämligen bli Darin. (Fast honom kanske vi inte behöver oroa oss för? Tydligen riskerar han att bli diskad.)

Tjejerna har "skrällat"(ord från aftonbladet) varje gång. Och det är väl inte så förvånande om samma sak händer i Globen. Men nu ska vi inte börja ta ut saker i förskott. Alla tävlande är ju inte utsedda än!

Nu börjar klockan bli alldeles för mycket för någon som ska åka på spa imorgon. Och dessförrinnan har jag lovat att åka med till min syster Karin och födelsedagsfika för näst äldsta syskonbarnet Vanna.
Jag ska sluta spekulera i melodifestivalen, men lämnar dig med det Schweiziska bidraget "il pleut de l'Or" dvs. "Det regnar guld". I introt hör man Lena Philipssons "Det gör ont" och sedan, direkt när det tar slut glömmer man plötsligt att lyssna på låten och kan bara fånstirra på sångarens öron.
Jag skojar inte.


Du kommer att stirra på öronen.

måndag 22 februari 2010

Jag vet redan vem jag ska rösta på!

Nej, nu måste jag lämna allt väderprat och sluta lusläsa sj:s listor över inställda tåg och Smhi:s vädervarningar. Det är dags att ge upp det där nu. Gå vidare. Nästa gång jag klagar blir när jag ska till Eskilstuna i helgen(Men jag tycker fortfarande inte att det är SJ:s fel).

Nu har de släppt låtarna. De var väl så illa tvungna efter att Peter Jöbacks och Sibels låt som en-minutversioner blivit läckta till någon sajt. Och som det är med internet så går inget att stoppa. Så Svt kan inte "Ta bort" något från internet. Om piratrörelsen lärt oss något så är väl ändå det klart. "När det väl är på internet är det redan försent".

Så nu finns alla låtarna till melodifestivalens sista delfinal redan utlagda. Rättvist mot de andra deltävlingarnas bidrag? Det beror på hur man ser det. Men det är redan för sent och ingen idé att spekulera.
Jag satte mig och lyssnade på bidragen idag dock, och jag måste säga att Peter Jöbacks låt "Hollow" är fantastiskt bra. Riktigt bra. Helt klart bättre än Norges vinnarlåt(Och tekniskt sett är det de vi ska börja med att vara bättre än), men samtidigt ska vi inte glömma att jag sedan många år är gammalt Peter Jöback-fan.
Men lyssna här nu!

Och så läste jag på Schlagerbloggen att snacket går: "Tur för Sibel, för Jöback kommer ju SVT aldrig att diska." Och jag kan bara hålla med. De har ju kämpat i tjugo år för att få tillbaka honom, så aldrig i livet.

Visste du förresten att Peter Jöback hade unibrow när han tävlade med "En sensation"? Det visste inte jag, jag såg det just nu i den här lilla filmen från Aftonbladet.

andra bloggar om: Melodifestivalen, Sibel, Peter Jöback, svt, schlager, Musik

Några iakttagelser av vädret

Jag skulle in till biblioteket för att jobba med ett grupparbete och såg knappt busshållplatsen för alla snövallar. Dock var 411:an perfekt i tid. Vad är det här? Till och med 401 från Lindsdal var i tid i morse när Daniel skulle in. Vad är det här? fungerar KLT(förutom kustpilen, den är det redan kört för.) i kristider när inget annat funkar? Jag förstår inte.

Och när jag skulle hem berättade klt:s hemsida att inga bussar kunde trafikera Malmtorget och Lorensbergsgatan. (Det är tur att jag kollar den så ofta, annars hade jag väl stått där.) Tydligen var det för mycket snö på Nygatan. Fint. Hemsidan hänvisade mig till Sveaplan, men trots karta kunde jag inte för mitt liv hitta den stationen när jag väl var ute och gick. Det fick bli 401:an hem.
Men, helt ärligt, jag tycker Nygatan ser precis lika snöröjd ut som alla andra gator? Vad menar de?

Förresten är lektionerna inställda imorgon, så jag slipper sätta mig på dödsbussen. Skönt. Jag skickade till och med ett litet mail till min föreläsare där jag berättade att hans tåg säkert inte kommer komma fram i tid, och om så sker ville jag bara veta om han kunde tänka sig att höra av sig till oss i Kalmar. Men nu är det alltså uppskjutet och inställt.

andra bloggar om: snö, snöröjning, kustpilen, klt

Jag vill inte heller åka tåg idag.

Här sitter jag med min dator, och här har jag suttit sen jag kom hem efter att ha följt daniel till bussen i 16 minusgrader. Jag sitter och ser på Sj:s hemsida hur resan från den ena kusten till den andra går för stackars Daniel i dessa osäkra tider. endast två minuter sent avgick tåget från kalmar, och lämnade nu ungefär en kvart sent emmaboda. Här finns åtminstone information att tillgå, och det är ju skönt. I stockholm däremot verkar situationen vara en annan.
Igår föreslog SL till alla de 700 000 jobbpendlare att det vore bäst att stanna hemma eftersom trafiken är så hopplös. Undrar hur många som gjorde det?
Hur fungerar förresten en stad när 700000 människor inte åker till jobbet? Jag antar att jag får uppdatering om det senare.
Men det är inte svårt att förstå varför de ska stanna hemma. All tunnelbanetrafik ovan jord är nämligen inställd. Och så ska de sätta in ersättningsbussar. Men hur fungerar det när vägarna är glashala? För säkerhetens skull skulle jag om jag varit banverket ställt in allt. ALLT.

Men så kan man ju inte heller göra, då får man ju en massa problem för det också.
Det är bara att inse. Hur man än gör är det nämligen fel. Läggs alla skattepengar på snöröjning och isborttagning nu kommer pengarna vara slut till när vägarna behöver underhållas i sommar. Läggs inga pengar på snöröjning klagar folk på det.
2000 plogbilar är ute och åker nu för att ploga rent vägarna. Vad säger det om situationen? Det är inte SJ:s fel. de lägger nog alla resurser tillgängliga på att lösa problemen. Visst kunde informationen vara bättre. Och servrarna borde kanske klara mer trafik.(hemsidan har gått långsamt flera dagar nu)Men helt ärligt... Jag tror inte SJ vet så mycket mer än passagerarna när tågen står still.

Själv sitter jag och funderar över de tillfällen som jag kommer att beröras mycket av vädret. Som imorgon, när jag ska åka (gissningsvis) ersättningsbuss på isgatorna till hultsfred. Bara tanken får mig att hoppas på att tågen från stockholm till hultsfred blir inställda så att inte heller föreläsaren kommer till hultsfred. Allt för att jag ska slippa sätta mig i dödsbussen tisdag morgon. Kanske har historierna skrämt mig, och de borde skrämma andra.

För övrigt ska nya oväder dra in ikväll. Här i Kalmar får vi kanske 10 centimeter, men ju längre norrut, ju värre blir det väl. Vi får väl se. Jag är glad att Daniel kom iväg innan det blir värre. Hans tåg ser just nu, enligt SJ:s hemsida, ut att vara ungefär en kvart sen. Inte mer.

nu är det -14 enligt min termomter. Jag vill inte gå ut.

Vädret Kalmar



Andra bloggar om: Snöovädret, kaos, kollektivtrafik, sj, sl, snö,

söndag 21 februari 2010

Fototriss - oväntat?

Idag ska fototrissen handla om något oväntat, och jag har något alldeles perfekt för det. För någon vecka sedan hade vi tvättid men då Pierre satt fast på något tåg fick jag tvätta själv. Så för att få det hela lite roligare tog jag på mig mina rosa mockapumps under mitt tvättande. Det gjorde faktiskt allt roligare, och när jag sedan tog med mig kameran ner blev det ännu roligare. För mig.

Och äntligen får jag nu en chans att lägga upp de där bilderna jag tog. Bilder på ett par rosa högklackade stilettpumps på en plats där de kan tyckas vara oväntade.
Hängandes på tvättmaskinen....
Hängandes på den äckliga kranen, vid tvättstället. Bakom ses mina skolböcker till organisationstentan. (Som jag för övrigt tror och hoppas gick bra.)
Och nu borde jag göra något hyperoväntat. Kanske något där skon ligger istället för att hänga. Eller en oväntad bild på något helt annat. Men det gjorde jag inte. Jag är nämligen ett stort fan av närbilder och samtidigt ett stort fan av fina skor. Man måste få se dem, eller hur? Så det blev ännu en hängande bild. på en sådan där blå vagn man i vanliga fall lägger tvätt i.

Och fler bilder på oväntade motiv, saker, eller bara oväntade bilder, kan du hitta här.

lördag 20 februari 2010

Måns-Pierre

Min lilla systerson Noel har så roliga åsikter. Mitt under melodifestivalen brukar Mamma alltid ringa, för att kolla läget och se vad jag tycker om låtarna och så. Den här gången ville hon berätta om något Noel sagt när Darin gick ut på scen :
"Han ser ut som Måns Zelmerlöw och Pierre"
och sedan, varje gång Darin kom ut i bild fick han det nya namnet "Måns-Pierre". En blandning av Måns Zelmerlöv och Darin. Ja, lite grann. Är inte min systerson duktig som gjort den här iakttagelsen?
Nu förstår jag att alla som inte känner Pierre inte tycker det här är så roligt. Men du, som känner honom? Ser ni likheterna?

Man kan förresten klicka på bilden.

Vanliga år får vi vår den 20:e februari....

Jag måste få säga att det här vädret är fantastiskt. Igår sprang jag mellan tentapappren i sängen och datorn på skrivbordet för att kolla hur vädersituationen och klass 2-varningen utvecklade sig. Jag var hela kvällen orolig för hur det skulle gå idag när jag skulle in till min tenta.
Så klev jag upp. Klockan var sex, tre timmar innan tentan skulle börja. Allt för att jag skulle komma iväg i tillräckligt god tid.

Och vad ser jag? Ingen snö alls!
Precis då börjar det dock snöa, och visst blir det mer och mer, men jag har faktiskt sett värre. Och sedan klockan ett slutade det helt sonika snöa.

Ok, jag medger att någon säkert tar illa upp nu, och jag vet att du säkert har det värre om du bor lite längre norr ut. I stockholm har jag förstått att pendeltågen stått helt stilla, och SJ-tågen mellan Stockholm, Karlstad och Göteborg är inställda eller flera timmar försenade. Och inga ersättningsbussar sätts in. Det är alltså stora störningar i alla samhällsfunktioner. Det är sant.
I lund och Malmö har hustak rasat in. Vägarna är glashala eftersom iskornen och snön blir polerade av vinden. Det är kaos i trafiken i mellansverige och norra götaland.

Här i Kalmar är det också halt, men slaskhalt. Vi har plusgrader och blöta gator och trottoarer. När det fryser till inatt kommer det bli förrädiskt halt.

Men varför räknas vi i Kalmar till klass 2-varningen?

I övrigt läste jag en artikel i SVD om "Vinterhatarna" som vägrar snö och kyla. Jag förstår inte vad de tänkt göra åt vädret, men tydligen är det så att man inte får ägna sig åt några vintersporter och man får inte tycka att vinter kan vara fint. Då får man inte vara med. Och tydligen får bara kvinnor vara med i just denna specifika vinterhatarförening. Men man kan starta en egen också, då kan män få vara med också. Och om tillräckligt många vill, så kan man skapa en centralorganisation för vinterhatare. - "Ja, i år har de säkert fler anhängare än vanligt." säger jag.

Men jag förstår dem. Vanliga år brukar våren göra sitt intåg runt den 20:e februari. Åtminstone här i söder. Så blev det inte i år.

Andra bloggar om: Vinterhatare, snö, snöstorm, klass 2 varning, trafikkaos, SJ

Oväder? var?

Jag klev upp nu för en timme sen eftersom jag ville vara ute i så god tid som möjligt för min tenta. Men så tittade jag ut ur fönstret.
-"det snöar ju inte?"

Det skulle ju börja redan klockan fem? What...? Och de sa ju att jag skulle stanna inne, om jag kan.. varför skulle de göra det om det här är allt som händer?

Hur som helst... allt eftersom jag skriver blir det förresten värre och värre. Okej, nu blir jag lite orolig igen. Vi satsar nog fortfarande på att åka vid åtta. eller jag, då. Enligt SVD ser det inte ut att snöa överhuvudtaget mellan åtta och nio.
Man kan aldrig vara ute i nog god tid.

Man kanske inte ska överanalysera vädret.
Man kan nog se handen framför sig.
...Än så länge.

andra bloggar om: snö, snöstorm, kalmar, tentamen

fredag 19 februari 2010

En klass2-varning och ännu mer snö...

Daniel och Pierre har åkt iväg med Elin för att köpa en ny luftmadrass eftersom den gamla nu efter många års trogen tjänst gett upp. Och här sitter jag och läser, men det enda jag oroar mig för är hur extremt jobbigt det kommer vara att komma till tentasalen imorgon. SMHI har utfärdat klass 2-varning. DVS:
"Väderutveckling väntas som kan innebära fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Allmänheten uppmanas att följa upp ny information på Internet, radio eller TV."(smhi.se)
Och jag känner verkligen på mig att det kommer betyda snöoväder och snö som faller så tätt att man inte ser handen framför mig. Kan jag räkna med att bussen går? Det står ju att det ska vara störningar i viktiga samhällsfunktioner... Det gäller säkert kollektivtrafik(I stockholm verkar det ju vara superproblem för SL) . Kommer jag att se något? Ska jag gå med mina ovi maps och ett paraply framför ansiktet och pulsa med goretex-kängor kanske? Det här känns inte bra. Jag börjar bli orolig. Elin säger att jag får låna bilen, men allvarligt? Vad hjälper den om man inte ser handen framför sig? Då kan man ju inte köra bil.
Åh, jag känner på mig att det här kommer att bli jobbigt.

Utanför ser det så förrädiskt lugnt ut. Ingen snö faller från himlen, det är ljust och vitt och ganska fint. Dock blåser det rätt mycket, det kan jag se på flaggan Svenska bostadsfonden satt upp utanför lägenhetshusen.
Och tydligen har Linnéuniversitetet ingen policy för sådant här väder heller. Nej, de beslutar utifrån hur många studenter som snöat inne eller gått vilse i snömängderna om tentan kan bli flyttad eller inte. Kul. KUL.
Det här ser jag ju fram emot. Andra skolor tömmer de och stänger igen. Min skola skrattar vädret rakt i ansiktet. Okej... jag kanske bara är bitter.
Enligt aftonbladet beordras folk att stanna hemma om de kan. Det kan inte jag. (Iförsig sägs det också att det blir kanonväder för sportlovshavare. Ok...den artikeln är gammal nu.)

Här kan man följa vädrets utveckling om man vill det.

Andra bloggar om: snö, klass 2 varning, SMHI, snöstorm, vädret

torsdag 18 februari 2010

Google Nexus one - och hotet från ryssland.

Varje morgon får jag tidningen SVD i brevlådan, det var ett infall från mig själv när jag såg att man som student kunde få tre gratis månader med Svenska dagbladet mot att man typ fyllde i en enkät efteråt. Så jag slog till. Tre månader med morgontidning blir väl jättebra!

Tyvärr hamnar den där tidningen allt som oftast i pappersinsamlingen. Och om jag inte orkat plocka undan den, ligger den kvar där tills nästa tidning kommer(Pierre skulle aldrig få för sig att plocka upp den och kolla den. Han läser bara aftonbladet på internet). Och så där håller det på. IBland plockar jag dock upp den och kollar om det finns något intressant att läsa.

Idag fastnade jag för två artiklar som kändes intressanta:
Google släpper mobiltelefon : Nexus One - Att google släpper en mobiltelefon kan ju bara vara bra, istället för att ge sitt operativsystem, google maps och allt vad det är till andra tillverkare. Själv är mitt största mobilproblem att jag inte kan direktsynka mobilen med google calendar. Istället måste jag kopiera allt till ovi-kalendern och därifrån synka till mobilen. Lite dubbeljobb, men bättre än att bara sitta och trycka in allt i mobilen.

Sedan är jag faktiskt superförtjust i "ovi maps", och skulle aldrig någonsin igen vilja ha google maps i mobilen. Det tar mycket mer nättrafik, och om man som jag älskar att sitta och navigera på bussen(Ja, jag gör det) så blir det fruktansvärt dyrt att använda google maps.
Men tydligen är den inte felfri, utan behöver lite rättningar här och där. Men multitouch låter ju faktiskt himla bra. undrar om jag har det på min nokia?
För övrigt finns den inte i Sverige än.

Oj, vad var den andra? Det har jag lyckats glömma. Eller, ja det var något om att försvaret på Gotland borde återinföras då Ryssland visat sig hotfullt mot östersjöländerna. Om Gotland skulle bli invaderat skulle det tydligen bli riktigt svårt att få tillbaka det. Läskigt egentligen, Anfall på Sverige? Varför? Sverige har ju varit neutralt så länge man kan minnas. Men samtidigt, man kan väl aldrig vara nog försiktig. Och sen militären togs från Gotland 2004 är det väl antagligen inget större svårighet att inta. Men, det här är inte min expertis. Jag vet ingenting om hotbilder och militären.
Och medan resten av bloggsverige bara tänker på OS i Vancouver, tänkte jag berätta att jag just bakat ett förhoppningsvis jättegott bröd.
Ser det inte jättegott ut? Och snart(Läs om några timmar) kommer Daniel till stan för att hälsa på. Tydligen är tåget försenat. Så jag pluggar vidare och lär mig allt om semiotik, hyckleri och kritisk teori.

onsdag 17 februari 2010

Snö, snö och mer snö

Under vintern vi har och haft i en evighet har jag hunnit bli helt besatt av väder.
Jag loggar in på SMHI.se varje dag för att kolla upp snödjupet, analysera väderprognoserna för 10 dagar framåt(Trots att jag vet att det inte går att veta vad vi kommer ha för väder om två veckor). Jag kollar varningar, temperatur både här, i Göteborg och i Eskilstuna(för man kan ju aldrig veta).

Men frågan kvarstår...
När ska vintern åka hem till nordpolen?

Det allra bästa för att få mig på bättre humör är att kolla in bildspelet för snödjupet alla dagar sen oktober. Då känns det så bra att veta att Kalmar hade barmark ända fram till typ 15 december. Och 29 december var det också rätt kalt på marken. Så här ser det ut nu. Den ljusblåa färgen i Kalmar betyder 30-50 cm. Den mörkare betyder 50-75. Den jättemörka där vid Östersundstrakten betyder över 75 centimeter. Där är jag glad att jag inte bor.

Den här vintern har varit en ovälkommen gäst flera veckor nu. Och sen snön kom till kalmar den 16:e december är jag så trött på den att jag vill att den ska bort! Nu!
Jag funderar till och med på att göra som den där gruppen på Facebook vill... Att den första mars gå ut och hälla vatten på snön.
Fast jag tycks inte hitta den. Borde jag skapa en själv?

andra bloggar om: Snö, mer snö, smhi, vädret

Jag är inte så tillgänglig som jag tror

Jag är alldeles för bekymrad över att alltid vara tillgänglig. När jag ligger med min kursbok i sängen och pluggar inför tentan har jag alltid datorn susandes bredvid mig, med Gmail öppet för att inte missa några eventuella nya mail.
Är det så det ska vara?
Nej, egentligen inte. Därför stänger jag ibland bara ner datorn, bara för att ett par minuter senare upptäcka att jag behöver datorn för att översätta ett ord jag inte förstår. Och susandet är tillbaka.

Men egentligen vill jag inte vara så tillgänglig....
  • Jag är alltid, och då menar jag verkligen alltid, inloggad som offline på msn
  • Skypeikonen lyser evigt gul och berättar att jag är upptagen
  • Om jag får något superviktigt mail som kräver snabbsvar kan jag ibland bara stänga det och låtsas som om jag fått det lite senare. - Och det brukar ofta leda till att jag glömmer bort det.
  • Jag är livrädd för att öppna ytterdörren när folk som inte anmält sig ringer på.
  • Jag svarar inte på okända nummer som ringer mig

Det är hemskt. Jag måste ändra på det här!

Från och med nu ska jag alltid svara i telefonen. Så länge det inte är ett 096-nummer. Det blir det enda undantaget. Och jag ska inte vara inloggad på gmail hela tiden. jag ska kolla den ibland och svara på en gång istället.
Igår köptes en ny grön planta in till lägenheten, då orkidén som jag började misstänka var gjord av plast nu äntligen börjar vissna. Jag undrar om en orkidé kan hämta sig och blomma igen?

Kaffechoklad eller vanlig choklad?

Du minns väl att jag berättade om att Netto hade supergodisrea igår? Att de hade godis till försäljning för 39kr/kilot? Iallafall, vi var där igår, Pierre och jag, och köpte på oss godis. Pierre älskar choklad, och såg plötsligt guylansjöfrukterna med kaffesmak och tänker precis plocka i dem i sin påse när jag säger:
-"Det är kaffe i de där! Du gillar ju inte kaffe."
-"Är du säker? Det står inget om att det är kaffe i dem." säger Pierre, med spaden fortfarande kvar i lådan.
-"Men du ser väl att de är mörkare än vanliga sjöfrukter?"
Pierre läser noggrant innehållsförteckningen. "Det står inget om kaffe här, så jag tror att de är vanliga. Jag tar lite."

"Skyll dig själv." tänker jag. Jag vet att det är kaffesmak. Jag har nämligen själv köpt de där en gång.

Väl hemma:
-"Du hade rätt. det var kaffe i dem...."
Stackars Pierre har plockat på sig ett dussin sjöfrukter med kaffesmak. De får Daniel äta upp när han kommer hit imorgon.


Och för att ingen annan ska göra samma misstag, så fotograferade jag chokladen. Jämförelsebilden på vanlig guylanchoklad är har dock inte jag tagit. Jag hade ju liksom ingen sådan hemma. den hittade jag istället på Arvidnordquist.se. Så har vi inga missförstånd. Det är också anledningen till varför de är mindre än Pierres choklad.
Men, som du ser: Inga vita detaljer i kaffechokladen.

Andra bloggar om: Guylan, choklad, kaffe

tisdag 16 februari 2010

Ölgloss/ lipgloss

Tittade in på Regina Norrstigs blogg och hittade det här! Det skulle Pierre gilla, det är något jag är rätt säker på.

För övrigt har håret aldrig varit mjukare efter den där timmeslånga hårinpackningen.Snart till Netto för att köpa godis för 39 kr/kilot till pluggandet. 39 kr kilot!
Oslagbart. Hoppas bara inte alla andra hinner dit innan mig. Kliv upp Pierre!

Bara ett kort inlägg om allsång

Jag råkade slå över till ettan och gomorron Sverige(Intressant att det räknas som morgonprogram när det sänds vid halv tio) där Tomas Ledin blev intervjuad om sin musik.
Det var lite intressant, dels för att Tomas Ledin kommer från Sandviken och har gått på det nu nerlagda Hammargymnasiet, där även jag läst i tre år, men framförallt för att han lyckats skriva sån musik som ALLA verkligen kan.

Alla kan "Sommaren är kort", den sjungs precis överallt och närsomhelst. Det är en sådan där "Allsångslåt" man lärde sig i lågstadiet. (Tänk vilka STIM-pengar han måste få...)

Tänk att man kan skriva såna låtar. Tänk att det går. Så extremt många artister, genrer och låtar, men ändå är det några få som hela Sverige lärt sig.
Jag tycker att det är lite häftigt.

I övrigt pratades det om hur svårt det kunde vara att skriva positivt i rockmusik, istället för en pessimistisk sätt. Att liksom klaga på omvärlden, som är det vanliga.

Det var inte så mycket mer jag ville ha sagt om det här, inte just nu iallafall. Jag har en hårinpackning i håret som just nu varit i ungefär tjugo minuter för länge.

söndag 14 februari 2010

20 röda rosor

Idag är det alla hjärtans dag.
Jag hade ställt klockan tidigt(i förhållande till när vi gick och lade oss) och förlitade mig på att Pierre inte skulle vakna den närmaste timmen. Där hade jag dock fel. Han hade också tänkt kliva upp och hade varit säker på att vakna innan mig.

Men eftersom jag var först var det jag som fick fixa. hihi.
Jag gjorde små bröd som såg ut som cupcakes med paprika, gurka, kalkon och ost, värmde mjölk, hällde upp juice och stekte äggröra.Jag hade lite vispgrädde över sen irish coffee-försöket igår också, som jag klickade på chokladen.
Pierre blev glad, men gick efter frukosten till köket och kom tillbaka med en stor bukett rosor som jag helt missat att han köpt under gårdagen och en liten ask med choklad.

Och så tänkte jag tänka tillbaka på förra årets alla hjärtans dag. Det var en Lördag som jag och Pierre och resten av PU spenderade på Chalmers för att arrangera Alla hjärtans dag-gasque. Vi hade skurit hjärtan som tejpades upp på väggen och klippt ut ord som klistrades på baren. Vi hade hängt vita skira tyger runt soffgrupperna som skärmade av dem. Det var riktigt vackert faktiskt. Sedan städade vi Gasquen hela natten, och på söndagen klev jag upp tidigt för att jobba med grupparbetet till organisationsteorin. När jag kom hem framåt eftermiddagen hittade jag ett gäng rosblad och en lapp liggande utanför studiegången. Jag tänker ofta på den där lappen. Vad var det som hänt? Vem lade lappen och rosorna där? Vad hände sen?


Andra bloggar om: Alla hjärtans dag, valentine's day, rosor, chalmers, programkommittén PU, gasque

Fototriss!

Fototriss denna vecka vill representera en känsla, egentligen borde jag väl ha känslan "lathet"(eller det tycker iallafall Daniel som jag just nu pratar med i telefon) om det nu ens kan kallas för en känsla(Är inte det ett tillstånd?).
Men iallafall. In spirit of the holiday, Alla hjärtans dag som ju faktiskt är imorgon, har jag förståss som säkert flera alla andra också tänkt, valt känslan kärlek representerat med diverse ting.
Vi har inte gjort så jättemycket planeringar för den här dagen, men lite iallafall. Imorgon ska vi göra sushi(om avokadon hinner bli mogen.) Det är typ det vi planerat.Hjärtan!
Fler bilder på känslotemat finns här.

lördag 13 februari 2010

Jag hade en HTC Hero i min hand...

Nu sitter jag här med min nya Nokia 5800 xpress musik som jag just köpt ett spotify premiumkonto till och är lycklig över alla de låtar jag snart kommer lyssna på helt lagligt i min nya fina mobil.

- "Men," tänker du då, "Köpte inte du just en lila Samsung jet? Vad var annars det där inlägget 'smarter than smartphone' om?"

Jo, alltså, jag köpte en Samsung jet s8000... Men, efter att ha laddat upp den och börjat lära mig den upptäckte jag att den var helt superokompatibel med precis allt som var viktigt för mig(Dvs google). Gmail funkade inte(Trots att gmailapplikationen var förinstallerad) , inte readern, inte kalendern... Inte ens Google Maps som också var förinstallerad och med i reklamen för mobilen fungerade. ALLVARLIGT!! Varför gör man en telefon med alla möjliga applikationer men förbjuder accessen till dem? Så jag och Pierre gick tillbaka till affären med den där vi först får höra att eftersom jag specialbeställt telefonen så kan de inte ta tillbaka den.
- "Men... du kan väl åtminstone hjälpa mig att få igång applikationerna som inte fungerar?" ber jag.

Det kunde han.
Dock fick både han och Samsung jet-experten som han ringde båda ge sig, ingenting fungerade. Då kunde de ta tillbaka telefonen för sina defekter.

Och jag då? Jo, jag fick välja en ny telefon, och killen övertalar mig att välja HTC Hero som tydligen ska ha allt och lite till av det jag vill ha, så jag tänker ett par sekunder, ringer Spanky(som för övrigt säger åt mig att INTE köpa HTC, han själv är redan jättetrött på sin) och lägger sen en tusenlapp i mellanskillnad och far iväg med en hero i Elin och Emils bil.
Allt skulle kunna ha varit frid och fröjd där, men icke.
Bara några minuter senare sitter jag där med den vita Heron och får panik.

- "JAG VILL INTE HA DEN HÄR!"
ropar jag högt rakt ut. "Jag klarar det inte!"

Pierre påpekar att det inte är bytesrätt på mobiler, men efter en liten stund lyckas jag övertala honom att gå in och byta den åt mig(jag vet, jag är feg). Och snälla Elgiganten går med på det! Tack snälla snälla Daniel på Elgiganten i Kalmar som hjälpte till trots att vi var så krångliga.

Tro det eller ej, men det där var den korta versionen.
En vecka senare sitter jag här med telefonen jag egentligen ville ha hela tiden: En Nokia 5800 xpress music. Gun Black. Och den fungerar perfekt(Just nu sitter jag med spotify och lyssnar på 2009 års lagligt mest nedladdade låt: I'm yours med Jason Mraz. Det är nämligen bra ljud i telefonen också). Jag älskar min nya telefon!

Men jag tänker ibland på de tjugo minuterna då jag ägde en HTC hero.

Andra bloggar om: Mobiltelefoner, Samsung Jet, Nokia 5800, Htc Hero, Spotify, Gmail

Schlagerdags!!

Idag blir det Irish coffee, pierres version av irish coffee utan kaffe, lite godis och morötter dippade i paprika och chilidipp!
Äntligen melodifestival!
Och dessutom i gamla Sandviken, där jag faktiskt bott i tre år.Okej, nu måste jag verkligen springa. det börjar ju!

fredag 12 februari 2010

Försvunnen svensk schlager återfunnen i Danmark

Jo du, imorgon är det melodifestivaldeltävling nr 2.
Som säkert alla vet kan man ju faktiskt lyssna på låtarna nu, de lades faktiskt ut på SVT redan klockan 14.00 idag. Och jag tycker faktiskt om att lyssna lite grann på låtarna innan jag ser dem på riktigt. Den här gången är jag dock inte imponerad. Förra veckan tyckte folk att det var dåligt, men det tyckte inte jag! den här veckan tycker dock jag att det är helt värdelöst, så kanske tycker andra att det är bättre. Vem vet?
Nu ska jag inte gå in på det där, och förklara hur låtarna kommer låta, det kommer tidningarna förklara så bra för dig imorgon ändå. Men... jag är inte imponerad. Än så länge. Men jag har ju bara lyssnat runt 20 sekunder på varje låt också(Man ska inte höra för mycket! Den där Daniel påstår till och med att det är fusk att lyssna på bidragen innan klockan åtta på lördagskvällen)

ESC Sweden finns det förresten bekräftat att Alexander Rybak kommer till Globen på Melodifestivalens final den 13 mars. Då ska han alltså dit och trängas med svenska folkets nya favorit Dolph Lundgren.

Han verkar ha rätt fullt upp nu, den där norrmannen, men han behöver ju i varje fall inte oroa sig för att missa den norska finalen. Den har nämligen redan varit, och avgjordes för någon vecka sedan. Vinnarlåten är skriven av Fredrik Kempe och en norsk vid namn Hanne Sörvaag(Nu vet vi varför han bara har två bidrag i den svenska tävlingen i år) och sjungen av en kille som heter Didrik Solli-Tangen.


Jag har lyssnat på den här låten några gånger nu och vet inte riktigt vad jag ska tycka. Låten är jättevacker, men den där Didrik passar inte riktigt för den. På vissa ställen är hans röst klockren, men på andra låter det bara nervöst och skakigt.

Det hade kunnat vara fantastiskt. Men om inte Didrik övar in det mer och lämnar sin operaträning hemma(Ja, killen sjunger faktiskt opera, riktigt bra också) så lär det inte gå lika bra i år.

Men vi får väl se. Förra året lyssnade jag en gång på Alexander Rybak vid i början av Mars och sa att där hör ni vinnaren. Det var jag dock inte ensam om att säga.

Norge är inte ensam om att ha en svensk upphovsman bakom vinnaren. Nej, i Danska Melodi grand Prix är det Thomas G-son, Erik Bernhag och Henrik Sethsson som skrivit "In a Moment Like This". Nu vet vi vem som stal den svenska schlagern folket frågat efter sedan förra veckan. Den här har nämligen allt som en framgångsrik "svensk schlager" behöver, nämligen Abbakänsla, tonartshöjning och vindmaskin. Dessutom fastnar den i huvudet efter en enda genomlyssning och biter sig sedan fast där för alltid.

Den här hade gått långt även i Sverige.

torsdag 11 februari 2010

Sett från kustpilen, nu endast som buss.

Jag sitter på bussen med music I öronen och tittar på alla hus vi åker förbi. Från många hänger det långa smala istappar från taken. Några är så långa att jag skulle nå dem om jag stod under dem. Men har du tänkt på en sak?
Dessa istappar hänger inte från vanliga villor, utan bara från typ lägenhetshus och industribyggnader. Hur kommer det sig? Taket kan luta lika mycket som på en villa, men ändå hänger istapparna långt,långt ner. Det gör det inte på villor. Varför är det så?
(Eller hade jag bara turen att inte se sådana?)

Idag var föreläsningen för övrigt väldigt teknisk och inriktad på olika digitala format och musikkomprimering och att skapa ett värde i dessa, och väldigt mycket om Stim och licensiering hit och dit och problemen det medför i den digitala världen.P2P och P4P.

Plötsligt kör vi in i högsby. Här finns en preemmack där bensinen är billigare än överallt annars. 12:24kr/l för 95.Synd att det är så fruktanssvärt svårt att köra upp på den där lilla plattformen.

I morse klev jag upp klockan fyra, och det börjar kännas på bussen hem. Men vad kan jag göra? Att sova på bussarna är inte riktigt min grej. Hur slappnar man liksom av? Det är skumpigt och jobbigt och kallt och lite då och då hörs det högt och tydligt igenom mina hörlurar en röst som berättar vart vi kommer fram härnäst.Nu är det snart Blomstermåla och jag fortsätter läsa min ”Free culture”.

Bilderna är tagna i Kalmar. Det var för jobbigt att fotografera på bussen.

andra bloggar om is, istappar, kustpilen, free culture

onsdag 10 februari 2010

Det fina med Eskilstuna

Idag hade vi en föreläsning i Hultsfred med två musikentreprenörer. En av killarna är från Eskilstuna och har jobbat med blå på den tiden det begav sig.
Folk från Eskilstuna i den här branschen faschinerar mig. Överhuvudtaget älskar jag att träffa folk som kommer från Eskilstuna på en annan plats än just Eskilstuna.
Det händer faktiskt inte så ofta. Eskilstuna är liksom ett ställe man stannar på, verkar det som. Folk trivs där och vill vara kvar, åtminstone något år till. Många av de jag gick i grundskolan med bor kvar.

Därför blir man lite förvånad. Som den där gången jag sprang på en gammal skolkamrat från Gökstensskolan på spårvagnen i Göteborg. Jag trodde inte det var sant, även om jag tyckte jag kände igen henne så antog jag liksom bara att det var någon annan. För vad är oddsen?
Så känner man faktiskt: Vad är oddsen att träffa någon från Eskilstuna(Eller torshälla för den delen) någon annanstans än i Eskilstuna? ¨

De är högre än vad man tror. Men man kan inte alltid veta varifrån folk är och får faktiskt inte veta det så ofta heller. Jag frågar alltid varifrån folk är. Det är intressant, dels för att ens identitet faktiskt har skapats på stället där man växte upp.

Det finns en kille i min klass som är från Eskilstuna, jag har dock aldrig pratat med honom. Varför? Jo, jag är faktiskt lite orolig för att han inte alls ska tycka det är lika roligt att vi är från samma ställe som jag. Att han inte ska tycka det är lika roligt att prata om RAW eller branden på Statt. Han kanske inte ens ätit på Ming Palace.

Jag fick lite hemlängtan av att prata med den här gästföreläsaren från Eskilstuna. Själva grejen med folk från samma stad som en själv är ju att man har samma referensram. Man vet när hemvändarkvällen är. Man har ätit den där äckliga maten på rekarne, och vet precis vad en ”eskilit” eller en ”rinmanist” är.
Man vet precis vad det är för sorts människor som kommer från mälarbaden(jo, ryktet lever kvar trots att många av oss faktiskt inte kommer från lyxfamiljer)

Och ändå är det så svårt ibland. Tycker andra att det är lika intressant som jag?

Kustpilen - en myt

Det är egentligen tänkt att vi ska åka tåg till och från Hultsfred. Det är det kustpilen är till för. Det är dock inte särskilt ofta man får åka tåg numera. Och bussen har aldrig kommit fram enligt tidtabell. Ofta är vi inte framme förrän minst tjugo minuter efter ankomsttid. Det låter inte mycket, men de där tjugo minuterna innebär både att man kommer för sent till föreläsningen och att man inte hinner äta någonting när man till slut kommer fram till campus.
Överhuvudtaget har jag aldrig sett sämre kollektivtrafik än i Kalmar. Totalt hopplös är den. Lokaltrafikens bussar är nästan alltid sena, inte ens om man åker ifrån kalmars resecentrum kommer man iväg i tid. Och inte får man veta något heller. Nej, här kommer bussarna åkande lite grann som de vill. Som i Tunisien, där bussarna kunde komma en halvtimme före eller två timmar efter utsatt tid. Där rådde hotellen folk att ta taxi istället.

När vi äntligen kom fram till Hultsfred hade vi tur och fick åka med en klasskamrat till skolan. Det gav oss lite extra tid, så jag gick in till bokningsdisken för att fråga om hemresan. Jag visste att tåget från linköping som går via hultsfred var ersatt med buss(som vanligt) och att det alltså med största sannolikhet skulle komma in sent och ville kolla om det skulle kunna gå att ta springturen från skolan i gångtempo istället, utan att missa bussen.(vi slutar 15.45, om det vore tåg skulle det komma in 16.06. på den tiden gäller åtminstone springtempo)

- ”hur ska jag veta det? Bussen har ju inte åkt från Linköping än.” svarade mannen vid disken.
- ”Ja, men jag tänkte att eftersom det är så många tåg som är ersatta så vet ni kanske ungefär vilken tid ersättningsbussarna kommer in.”
- ”Nej, det vet vi aldrig, det får vi inte veta förrän de ska åka.”
- ”Okej, men hur brukar det vara? Bussarna brukar väl komma in sent? När vi kommer hit från kalmar brukar bussarna vara åtminstone tjugo minuter sena in till stationen.”
- ”Nej, det är inget vi har koll på. Vi får inte veta något förrän bussarna ska vara här.
- ”Kan jag inte ringa typ en kvart innan och kolla om bussen kommer vara sen?”
- ”Nej, det går inte. Bussen är ju satt att gå 16.06 så då ska du vara här 16.06. ”

Bussen var för övrigt en kvart sen. Ungefär 16.20 kom vi iväg. Egentligen skulle vi vara framme runt halv sex. Det är vi dock inte. Klockan tio över sex sitter jag fortfarande på bussen. Den här bussen kapar ungefär en timme av min planering varje gång tåget blir ersatt(dvs nästan varje dag). Tack så mycket, Kalmar Läns Trafik. Kul att ni har fungerande tåg och gör att vi kommer i tid varje dag(en ironisymbol hade varit bra att ha.)

//Hälsningar från en missnöjd resenär

Ps. Bussen på bilden är en spårvagn och har alltså inget med texten att göra.ds.

Andra bloggar om: Kollektivtrafik, KLT, Kustpilen

tisdag 9 februari 2010

Jag och Pillershopen AB.

För några dagar sedan var jag och Pierre vid giraffens köpcentrum och promenerade runt(mitt uppe i allt med mobilproblemet, som jag faktiskt borde förklara någon gång.) och såg det här fina exemplet på hur det kommer att bli nu när Apoteket inte längre är de enda som får driva apotek. Vem som helst kan nu i princip öppna ett apotek och det är precis vad Kronans droghandel gjort. Skojigt. Men "droghandel"? Allvarligt?

Jag förstår det här med att "drog" är en synonym till medicin, och det är säkert ett gammalt namn från 1900-talets början eller något.
Alltså är det inget konstigt alls med butikens namn, men känner inte du också att efter att man blivit hårdutbildad i att "droger är fel" så känns det väl ändå lite märkligt med en "droghandel"?

Eller?
Har jag fel?
Det kanske känns helt normalt. Det kanske bara är jag som reagerar på ett sådant namn. Det kanske bara är jag som associerar till narkotika.

Jag kanske själv skulle starta "Pillershopen AB". Det låter ju lite roligt.
(Piller är nämligen också en synonym till medicin)

måndag 8 februari 2010

Det är trots allt en tenta.

Ja, just det, min tenta den 15 januari... Den minns väl alla? Ja, jag iallafall.
Jag grät i telefonen när jag ringde någon ansvarig och kände mig usel.
Igår kväll såg jag dock att omtentan kommit upp på tentamenschemat. Dock inte bland tentorna jag fick anmäla mig till...

- Hur är det möjligt? Hon som var registreringsansvarig sa ju att hon skulle registrera mig på kursen så det där förra problemet inte skulle dyka upp igen.

Jo, jag blev såklart registrerad på den ena halvan av kursen. Kursen är nämligen uppdelad i två delar, Organisation och metod/uppsats. Om man läser hela kursen skrivs man upp på den stora delen, men läser man bara halva(som jag) skrivs man upp på enbart den halvan. Så är det. Och tentan registreras för hela kursen. Så, min kurskod stämde inte överens med den. Hmm..
Jaja, hur som helst, så ringde jag receptionen som kunde anmäla mig utan några problem som helst, så den 20 februari skriver jag organisations-tenta! (typ jippie). Så nu ska jag göra världens bästa planeringsschema för mitt pluggande. Imorgon kanske jag till och med ska ta och gå på tentamensseminariet på tentan jag INTE skrev. Och se om det finns något att lära sig. Jag tror det vore smart. 80% prioritering på organisationstentan fr.o.m nu.

Och nu sitter jag här med mina två datorer och scannar grejer på en och kollar på serier med den andra. Dumt, sa vi inte 80% på organisationen?
Och så kanske jag borde kasta i mig lite kvällsmat?

Viktiga saker att fokusera på under den här månaden.

  • Grupparbetet i music-kursen. upphovsrätt i olika länder. Go Frankrike!
  • Göra en protypwebbsida för webbkursen
  • Göra grupparbetet för webbkursen. Som jag inte fattat än.
  • Plugga på organisationstentan. PRIO 1!! 80% av energin på den.
  • Det andra grupparbetet i musickursen ska ju börja också. snart.

  • Harmoniläran kan vänta. Till typ maj.

Okej, mat. Vad finns att äta?

lördag 6 februari 2010

5+1 av 6+1 kvar

Sådär, då var det över. Första veckan av de sex veckor plus en som jag berättade om innan. Utfallet då? Ja, vad tycker man egentligen...
Jag blev kär direkt när jag hörde Salem Al Fakir. Jag har ju hört en del på honom innan och älskar hans sound.

Ola - 1.Var det någon som på allvar var förvånad när han gick vidare? Hela spänningen försvann förstås när vi fick veta att Salem vunnit denna gång.
2, varför kan han inte hitta en ny person att sjunga om? Hans förra hit var ju "Nathalie". Något annat namn måste ju ha passat in.

Jenny Silver - fyra ord: Vad var det där? Och varför pekade hennes stålhandske?

Linda Pritchard - Lite Turkiet 2009-feeling. Hade nog fungerat i europa sånt fungerar ju som bekant inte i Sverige. Det var lite tråkigt.
Anders Ekborg - Fantastist start, inte lika bra slut. Men det var fortfarande bra. Jag blev lite ledsen att det inte kom längre än såhär.
Pain of Salvation - Mitt patriotiska hjärta ropar "ESKILSTUNA!!". Sedan filosoferade jag om namnet var en kommentar till att vi saltar våra vägar för mycket. Men när jag hör låten gäspar jag bara. Såhär låter de inte annars.
Frispråkarn - Jag gick ut och blandade en drink. Så tråkigt var det.
Salem Al Fakir - Han var bäst ikväll. Och det känns bra att för en gångs skull hålla med resten av Sverige. (Även om jag anser att Aftonbladets läsare röstade fram Ola som vinnare, inte Salem som de påstår nu.)

I övrigt har jag inget ont att säga om något. Det var inget fel på programledarna, inget fel på upplägget(jo, lite. Spänningen försvann ju när Salem al Fakir gick vidare direkt. Fast det är ju bara skönt för mitt hjärta), de flesta låtar var helt ok. Lite smått äckliga schlagerchips... men de gick ju att äta.

Se vad andra bloggar i sverige skriver om melodifestivalen, Salem al fakir, Ola, Schlager..... osv osv osv.

Schlagerdags!!


Nu börjar det!
här i Kalmar är vi redo.

Ps. Schlagerchipsen var inte så goda. Lite för cheesy...ds

SCHLAGER!!!

Årets sex plus en veckor av Schlager börjar om 1 timme och 40 minuter(+1:en är inte förrän i maj, då Eurovision äger rum), då är det dags att bli glad, ledsen, arg(i fallet magnus carlsson 2007) och kolla på SCHLAGER!

Lite tidigare gick jag lite snabbt in på aftonbladet för att lyssna på låtarna.. bara några sekunder av varje för att få en idé om vad jag kan vänta mig. Jag tror det blir Ola, men hoppas på Anders Ekborg, Pain of Salvation(de är från Eskilstuna, HALLÅ!) och Salem al Fakir som jag tycker är bättre.

Men det blir alltid Ola, om IdOla inte går vidare blir jag faktiskt jätteförvånad.

Och dessutom har vi köpt hem schlagerchipsen, precis lagom "Cheezy". Coolt.

Förresten, om utslaget i kväll blir som DN tror så tycker jag att det är TRÅKIGT! Tråkigt, tråkigt, tråkigt. Sa vi inte att vi skulle göra annorlunda i år?


tisdag 2 februari 2010

Samsung jet - smarter than smartphone

Den är snabbare än kolibrier och racerbilar. Gissa vad? Min nya telefon. OH MY GOD vad snabb den är!


Nu måste jag bara börja använda den så att även jag kan förstå storheten med den. Se bara på hemsidan, telefonen flyger förbi hela tiden. Sedan kan man göra ett quiz där man får välja vilka funktioner man tycker är viktiga på en telefon. Det spelar ingen roll vad man väljer, Samsung jet är nämligen rätt varje gång.
Den här telefonen måste ju vara fantastisk. Jag kan ju knappt vänta på att få testa den...