torsdag 10 mars 2011

Macarons/makroner Igen - fjärde försöket

Macarondags igen! 
Igår var det dags för ännu ett makronförsök.
Givetvis är det tentapluggtider, då brukar jag alltid dra igång mina projekt. Dels för att det faktiskt är billigare och kräver mer förberedelse än att gå till Hemköp och köpa godis. Och en aning nyttigare. Mina makroner spricker inte längre, tack och lov. Då hade jag mått dåligt.
De där bruna däremot.... De är färgade med kakao och det vore väl så himla bra att använda det istället för konstgjorda färgämnen(den blå färgen är ju inte direkt från rödbetor), men dessvärre så blev den mycket tjockare än de blå vilket gjorde att de föll över(det syns att de är lite sneda på bilden) samt att de blev väldans korniga och inte lika blanka som de blå.
Det är kanske bara min fina pastafärg som duger? de flytande färgerna blir för rinniga och pulver(kakaon) blir för tjock. 
Alla kakor parades ihop om två och två så att de kunde limmas ihop med min smörkräm. Jag börjar få mycket rundare kakor nu också. Jag antar att övning ger färdighet.
Det blir en del disk(och mycket blått vatten) när man gör blå makroner. Här är skålarna från smörkrämen. Jag använde fyra olika smaker(För att det är roligare än en). 

Det här är grundreceptet:

Smörkräm
50 gram mjukt smör
1 äggula
1,5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker

Sedan tillsätter man enkelt smak och färg beroende på vad man är ute efter. Jag brukar dessutom ändra lite på receptet och mest bara testa lite(Om ni sett mig baka bröd vet ni att jag "wingar" en hel del) Jag tar ungefär hälften av proportionerna, sedan slänger jag i antingen ett par matskedar hallonsylt eller äppelmos, eller sisådär 6-7 rutor polkachoklad, eller 6-7 rutor daimchoklad (båda chokladerna från marabou) och sedan rör jag tills jag får bra konsistens. Får jag inte bra konsistens häller jag i mer florsocker.

Häll för guds skull inte i mer smör i efterhand, det resulterar ENDAST i smörklumpar i hela smeten. Och det är äckligt.

Smörkräm är inte en hel vetenskap. Det är bara att blanda och till slut får du något gott(Eller äckligt om du häller i smör i efterhand i syfte att få tjockare smet)

Nu är de fyllda och klara. Alla blå är fyllda med antingen äppelsmak eller hallonsmak, men alla är blå. och de bruna är antingen fyllda med daim eller polkachokladsmet. Det ska bli en överaskning. Man ska inte veta vilken man tar.
okej... någon blå makron fick visst en brun fyllning. Till slut blev jag så trött på min äppelsmet med smörbitar i sig som blev allt svårare att peta undan(Ja, jag tänkte att smör i efterhand var en bra idé. Jag hade fel... nu vet jag bättre.) Då började jag med chokladkrämerna istället.
Men nu är de ju så himla snygga, inte sant? Sen skaffar jag min egen matvagn på kungstorget och säljer sådana här. Nu när jag kan. (Om det inte vore för förbudet mot matvagnar däromkring förstås.)

1 kommentar:

Minna sa...

jag använde chokladflorsocker i stället för vanligt för att få chokladsmak på mina. Då blev det ju samma konsistens.