tisdag 9 mars 2010

Använder du qr-koder/microsoft tagging?

Okej, jag är verkligen inte först med det här, men idag har jag haft fruktansvärt roligt med s.k QR-koder eller "mobile tagging" som man också kan säga. Du kan skapa dig en kod, som den nedan, som länkar till någon sida, mail eller så.

Just den där koden kommer ta dig till en sida jag använder ibland. Det är lite tråkigt(Du har säkert varit där).
Om nu någon använder en kodläsare i sin mobil får man gärna göra mig uppmärksam på det och berätta till vilken sida koden leder. Det vore snällt, så får jag kanske en uppfattning om detta är värt något.


Aftonbladet var de som började någon gång runt 2008 med det här i Sverige. Själv har jag aldrig ens tänkt på om jag sett de där koderna eller inte. Tydligen är det jättevanligt i Japan och börjar komma mer och mer nu i Europa.
Om man nu väldigt gärna vill kolla vart den här fantastiskt fina koden leder, så får man först skaffa sig en kodläsare till sin mobil. Den kan man hämta här, eller så går du in på http://get.beetagg.com i din mobil och hämtar programmet. Sen håller du bara telefonen över koden så får du veta vilken länk du kommer till, om du vill kan du ju alltid gå dit också.

Men hur ska då det här användas i marknadsföring? Det funderar jag på. Hur ska man på ett innovativt sätt få det här att fungera bland vanlig allmänhet som inte har programmet i telefonen? Det är frågan. För det är faktiskt lite omständigt att ladda hem ett program som det här när man ser en kod om man inte redan har det. Det borde bara vara typ två klick. Så att använda qr-koderna i sin marknadsföring för till exempel en artist skulle innebära att man samtidigt får marknadsföra hur koderna används eftersom man knappast kan räkna med att varje människa går omkring med beetagg eller tagreader i mobilen.

Det är sådant sitter jag och funderar på nu. Och helst ska det väl vara klarfunderat innan imorgon annars får jag sitta där själv och nörda ihop över qr-koder.
Det finns microsoft tags också, de är så himla mycket snyggare än qr-koderna, men femton gånger mer komplicerade än qr-koderna. Iallafall i skapandet av dem eftersom de kräver konto i microsoft och dessutom måste man fylla i alldeles för mycket information när man vill skapa en tagg.
Men om någon har lust att testa detta så kan man ladda hem läsaren här. Sen kan du skriva i kommentarfältet till vilken länk microsofttaggen här till höger leder. Om du vill.

Andra bloggar om: Quick response, qr-koder, mobile tagging

1 kommentar:

Rikard Windh sa...

På Q-day och Innovation in Mind i Lund nu i förra veckan användes QR koder på knappar som ersättare för vanliga namnbrickor. Se bilder på www.scantags.se.