onsdag 10 februari 2010

Kustpilen - en myt

Det är egentligen tänkt att vi ska åka tåg till och från Hultsfred. Det är det kustpilen är till för. Det är dock inte särskilt ofta man får åka tåg numera. Och bussen har aldrig kommit fram enligt tidtabell. Ofta är vi inte framme förrän minst tjugo minuter efter ankomsttid. Det låter inte mycket, men de där tjugo minuterna innebär både att man kommer för sent till föreläsningen och att man inte hinner äta någonting när man till slut kommer fram till campus.
Överhuvudtaget har jag aldrig sett sämre kollektivtrafik än i Kalmar. Totalt hopplös är den. Lokaltrafikens bussar är nästan alltid sena, inte ens om man åker ifrån kalmars resecentrum kommer man iväg i tid. Och inte får man veta något heller. Nej, här kommer bussarna åkande lite grann som de vill. Som i Tunisien, där bussarna kunde komma en halvtimme före eller två timmar efter utsatt tid. Där rådde hotellen folk att ta taxi istället.

När vi äntligen kom fram till Hultsfred hade vi tur och fick åka med en klasskamrat till skolan. Det gav oss lite extra tid, så jag gick in till bokningsdisken för att fråga om hemresan. Jag visste att tåget från linköping som går via hultsfred var ersatt med buss(som vanligt) och att det alltså med största sannolikhet skulle komma in sent och ville kolla om det skulle kunna gå att ta springturen från skolan i gångtempo istället, utan att missa bussen.(vi slutar 15.45, om det vore tåg skulle det komma in 16.06. på den tiden gäller åtminstone springtempo)

- ”hur ska jag veta det? Bussen har ju inte åkt från Linköping än.” svarade mannen vid disken.
- ”Ja, men jag tänkte att eftersom det är så många tåg som är ersatta så vet ni kanske ungefär vilken tid ersättningsbussarna kommer in.”
- ”Nej, det vet vi aldrig, det får vi inte veta förrän de ska åka.”
- ”Okej, men hur brukar det vara? Bussarna brukar väl komma in sent? När vi kommer hit från kalmar brukar bussarna vara åtminstone tjugo minuter sena in till stationen.”
- ”Nej, det är inget vi har koll på. Vi får inte veta något förrän bussarna ska vara här.
- ”Kan jag inte ringa typ en kvart innan och kolla om bussen kommer vara sen?”
- ”Nej, det går inte. Bussen är ju satt att gå 16.06 så då ska du vara här 16.06. ”

Bussen var för övrigt en kvart sen. Ungefär 16.20 kom vi iväg. Egentligen skulle vi vara framme runt halv sex. Det är vi dock inte. Klockan tio över sex sitter jag fortfarande på bussen. Den här bussen kapar ungefär en timme av min planering varje gång tåget blir ersatt(dvs nästan varje dag). Tack så mycket, Kalmar Läns Trafik. Kul att ni har fungerande tåg och gör att vi kommer i tid varje dag(en ironisymbol hade varit bra att ha.)

//Hälsningar från en missnöjd resenär

Ps. Bussen på bilden är en spårvagn och har alltså inget med texten att göra.ds.

Andra bloggar om: Kollektivtrafik, KLT, Kustpilen

Inga kommentarer: